Snorklingsleder

Det finns fem snorkelleder i Öckerö kommun. De olika snorkellederna är placerade i en fantastiskt vacker miljö av hav och klippor. Att snorkla på öarna är en rolig aktivitet och upplevelse för både barn och vuxna. Ingen avancerad utrustning behövs, endast cyklop och snorkel.

En snorkelled består av en ca 200 meter lång markerad undervattensled. Leden märks ut med boj som man följer. Med jämna mellanrum finns bilder på botten som visar olika arter och den marina omgivningen just där.

Karta

Öckerö – Hummerviken

Hummerviken på Öckerö är en av de vackraste platserna i vår kommun. Viken är känd bland annat för vågsurfing. Det som gör Hummerviken till en fantastisk miljö att snorkla i är att man ser mycket stor fisk på grunt vatten, så som rödspätta. Här ser man också havsros, tånglake och kalkalger. Området kring Hummerviken är väldigt vackert och ligger nära Hjälviksbadplats med volleybollplaner och fotbollsplaner.
Hummerviken är öppen för västlig vind vilket gör att viken ibland är utsatt för vågor. Denna snorkelled kan passa den lite mer avancerade snorklaren då det även finns lite djupare vatten utanför bojarna. Trots vågorna i viken är sikten klar då det inte är sandbotten i Hummerviken. I mitten av Hummerviken finns småstenar där musslor och kräftdjur kryper omkring.

Hur tar vi oss hit?
Bil – Parkering finns vid Göstahallen (avgift) och Hjälviks badplats. Det finns också möjlighet att parkera på en grusparkering vid Hummerviken.GPS – Hummerviksvägen, 475 32 Öckerö

Hönö – Sandviken

Miljön under ytan vid Sandviken i Ersdalens naturreservat erbjuder omväxlande miljöer. Snorkelleden ligger i en vindskyddad vik nära den välbesökta badplatsen Lapposand på Hönö. Området är väldigt lättillgängligt och badplatsen Lapposand är handikappanpassad. Området är variationsrikt och man finner både sandbotten, klippor och algträdgårdar.

Hur tar vi oss hit?
Bil – Parkering finns i Ersdalen och innan badplatsen Lapposand.
Gång avstånd – 20 min från Hönö Pinans färjeläge och 30 min promenad från Hönö gästhamn.
GPS – Ersdalsvägen, 475 41 Hönö eller Lappesandsvägen, 475 41 Hönö


Rörö – Ersviken

Miljön under ytan vid Ersviken på Rörö erbjuder omväxlande miljöer. Området är variationsrikt och här finns både sandbotten, tångskog och ålgräsängar. Man ser allt ifrån blåmusslor, eremitkräfta, olika typer av smörbult och räfflad havstulpan. Platsen för snorkelleden ligger vacker i naturreservatet vid en sandstrand med ren och fin sand. Stationerna är placerade så att man kan dyka ner på grunda eller djupare stationer. Snorkelleden ligger intill en fantastisk vacker badplats. Området är vindskyddat, barnvänligt och stranden vid badplatsen är lättillgänglig.

Hur tar vi oss hit?
Båt – Snorkelleden ligger med gångavstånd från Rörö gästhamn.
Bil – Kommer ni med bil finns det parkering på Burö färjeläge, Hälsö. En rekommendation är att lämna bilen på Hälsö och ta färjan över till Rörö och promenera till Ers vik.GPS- Hälsö, Burö färjeläge


Björkö – Klarvik

Snorkelleden ligger lättillgängligt intill badplatsen Klarvik på Björkös västsida. Stranden är väldigt fin och passar både stora och små. Området är vindskyddat och variationsrikt. Under ytan finns både vacker snäckskalsbotten och klippväggar. Unikt för Klarviks snorkelled är det variationsrika utbudet av snäckor och musslor. Här finner du hästmussla, amerikansk knivmussla, hjärtmussla, vanliga ostron och japanska jätteostron. Djurlivet i området är rikt och mellan stenarna finns olika sorters kräftdjur och små fiskar.

Hur tar vi oss hit?
Bil – Parkering finns i Björkö hamn.
Färja – från ’Lilla Varholmen’ till ’Grönvik’ samt från ’Öckerö färjeläge’ till ’Framnäs’.
Båt – Gångavstånd från Björkö gästhamn.
GPS – Klarviksvägen, 430 94 Bohus-Björkö


Grötö – Gyltholmarna

Snorkelleden på Grötö bjuder på en väldigt vacker miljö och är placerad på norra sidan vid badplatsen Knöten och Gyltholmarna. Här ser du bland annat havssallat, sandkrabba, sandmask, sandmussla och sandräka. Specifikt för snorkelleden på Grötö är att det finns enorma mängder med japanska jätteostron, detta på grund av de näringsrika vattnen. Här finner du också havstulpaner, blåmusslor, hästmusslor och strandsnäckor av olika slag.

Hur tar vi oss hit?
Till Grötö kan du ta dig med egen båt eller färja från Öckerö och Björkö.
Bil – parkering finns på Björkö färjeläge (Grönvik) samt Öckerö färjeläge.
Båt – gångavstånd från Grötö gästhamn
GPS – Rangelvägen, 475 35 Grötö

 

Här presenteras de snorkelleder som finns i Göteborgs skärgård.
Produktion: Robert Pompe/Nautilus Submarine Video

© 2022

Tema av Anders Norén